Bel me terug

Studiereis | Uganda

02 Apr Studiereis | Uganda

In oktober 2022 is Mirjam op studiereis geweest naar Uganda. Een land waar ze nog niet was geweest en we graag als nieuwe bestemming aan het portfolio van Africa Feeling wilde toevoegen voor 2023. Het was een prachtige reis met bijzondere ontmoetingen met de chimpansees en uiteraard een gorillatrekking. Lees hieronder haar uitgebreide verslag van deze reis. Mocht jij na het lezen hiervan ook zo enthousiast zijn om deze bestemming te gaan bezoeken neem dan contact met ons en dan stellen wij graag een mooie reis op maat voor je samen. Uganda kan trouwens ook worden gecombineerd met nog een aantal dagen safari in Tanzania of een strandvakantie zoals een verlenging op Zanzibar.

3 okt 2022: Amsterdam – Entebbe
Vandaag start mijn 9-daagse avontuurlijke rondreis naar Uganda. Met een klein groepje Afrika specialisten vliegen we met KLM vanuit Amsterdam in 7,5 uur naar Kigali. Hier maken we een tussenstop van circa 1 uur waarna we doorvliegen naar Entebbe. Bij aankomst staan we een uurtje in de rij voor ons visum maar zo gaat dat nou eenmaal soms in Afrikaanse landen. Na een korte transfer arriveren we bij het Papyrus Guesthouse, een kleinschalige, wat eenvoudige 3* middenklasse accommodatie in een gebouw in koloniale stijl. In de tropische tuin liggen 9 comfortabele kamers met badkamer en terras. Een prima verblijf om mee te starten. 

4 okt 2022: Fort Portal – Kibale National Park
Na een goed ontbijt gaat onze reis vandaag dan echt beginnen. We vertrekken naar het westen van Uganda waar zich ook de meeste wildparken bevinden. In Kampala stoppen we even om geld te wisselen en enkele inkopen te doen in een lokale supermarkt. We vertrekken per 4×4 landrover, die je hier ook echt wel nodig hebt want de wegen zijn onverhard en met veel gaten. Er is veel verkeer onderweg en we krijgen gelijk een goede indruk van de prachtige landschappen van Oeganda. Na een mooie rit van circa 6 uur door het groene binnenland met heuvels, plantages en rijstvelden, langs vele dorpjes en straatmarkten waar we de lokale en kleurrijke bevolking kunnen aanschouwen komen we aan in Fort Portal.

We verblijven in Kyaninga Royal Cottages, gelegen op een mooie locatie, aan de oevers van het vulkanische meer Kyaninga en met adembenemend uitzicht op de prachtige omgeving. Deze eco-lodge is ook weer kleinschalig met 8 basic cottages waarbij veel gebruik is gemaakt van lokale materialen. Na het diner vroeg naar bed want morgenochtend om 05.30 gaat de wekker voor onze trekking naar de chimpansees.

5 oktober 2022: Kibale Forest National Park
Vandaag is een bijzondere dag, we gaan op zoek naar de chimpansees in het Kibale Forest National Park. Na een vroeg ontbijt gaan we op weg naar het UWA-startpunt voor de chimpansee trekking, de rit duurt circa 1 uur. De wandelingen die het meest worden gedaan starten om 08.00 en 15.00 vanuit het bezoekerscentrum van Kanyanchu en duren zo’n 2 tot 3 uur in een groep. We krijgen een briefing en gaan dan op pad.  Voor een ontmoeting met de chimpansees gaan we het dichte bos in. Het lijkt alsof je een andere wereld betreedt; het dichte bladerdak boven je hoofd, zachte geluiden van krekels en vogels om je heen en de roep van chimpansees in de verte. Wat gaaf om dit mee te maken!!!
We hebben geluk want al vrij snel horen we de chimpansees in de boomtoppen schreeuwen. Als we dichterbij komen, komen ze vanuit de boomtoppen naar beneden en ook al zijn ze zich bewust van onze aanwezigheid, storen ze zich niet aan ons en lopen zelfs gewoon tussen onze groep door. We zien in totaal zeker zo’n 20 chimpansees. Het is echt een unieke ervaring om deze dieren in hun eigen leefgebied te mogen bezoeken en ze van zo dichtbij te zien spelen, eten en slingeren door de boomtoppen van de jungle.  

Terug bij het startpunt ontvangen we een certificaat, een leuke herinnering aan deze ervaring. We rijden door naar Rubalika Safari lodge voor onze lunch en een inspectietour. We worden door de tuinen rondgeleid en krijgen uitleg over hoe ze bananengin destilleren.
Na de lunch bezoeken we nog een aantal andere accommodaties nabij Kibale zoals Primate Lodge, Chimpundi Lodge en Kibale Guest Cottages. Het is altijd fijn om verschillende soorten accommodaties, van middenklasse tot meer luxe accommodaties, te bezoeken en met elkaar te vergelijken. Het geeft een beter beeld van het aanbod en zo kunnen we onze klanten accommodaties aanbieden die passen bij hun wensen. In de avond gaan we terug naar onze lodge en praten nog na over deze enerverende dag.

6 oktober 2022: Queen Elizabeth National park
Na een vroeg ontbijt staan er nog 2 accommodatie inspecties op het programma waarna we verder reizen naar Queen Elizabeth National Park. Onderweg genieten we weer van de prachtige natuur, groene heuvels, lokale markten, dorpjes en de kleurrijke bevolking. Tijdens elke rit kijken we onze ogen uit; dit is het echte Afrika. We komen aan in Mweya waar we een picknicklunch hebben op een terras met uitzicht op het meer. Na de lunch staat er een boottocht op het programma op het Kazinga-kanaal in het populaire Queen Elizabeth National Park. In het Kazsinga-kanaal vinden we één van de grootste populaties nijlpaarden ter wereld en een overvloed aan nijlkrokodillen, maar ook vele vogels, buffels, olifanten en soms zelfs een leeuw. Een boottocht is leuke afwisseling tussen de game drives en trekkings door. We overnachten in Elephant Plains Lodge. De lodge heeft 10 ruime cottages en bevindt zich op circa 30 minuten rijafstand van de ingang van het park. Vanaf de lodge heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

7 oktober 2022: Bwindi Inpenetrable Forest
Na 2 inspecties rijden we verder naar het zuiden. We reizen in het regenseizoen, af en toe worden we verrast door fikse regenbuien. Normaal zouden we nog een game drive doen in de ochtend maar nu rijden we over de onverharde hoofdweg naar onze lunchstop. Onderweg zien we af en toe nog wat dieren. Na de lunch hebben we nog even tijd om rond te lopen door het dorpje en gaan dan op weg naar onze lodge. De komende twee nachten verblijven we in de Engagi Lodge. Een sfeervolle lodge in een adembenemend mooie omgeving met een prachtig uitzicht. De lodge bestaat uit slechts 8 chalets, eenvoudig ingericht met eigen badkamer en privé-veranda waar je ‘s ochtends kan genieten van thee of koffie met uitzicht op de jungle.

8 oktober 2022: Gorilla trekking
Vandaag is dan de grote dag en gaan we het hoogtepunt van onze reis beleven; een trekking naar de gorilla’s. Stiekem vind ik het ook wel een beetje spannend want het is toch een intensieve en pittige tocht die we gaan maken. Het heeft natuurlijk ook geregend dus hopelijk zijn de paden een beetje begaanbaar. Vroeg op, om 05.00 gaat de wekker en om 06.00 uur gaan we op pad. Na een korte briefing krijgen we een gorilla-familie toegewezen. In de ochtend zijn trackers al vroeg op pad gegaan om de gorilla’s te lokaliseren. Met safety guards en dragers gaan de jungle in, over glibberige paadjes en wegen, klimmen, afdalen en klauteren af en toe op de steile hellingen. Maar dit alles wordt ruimschoots beloond als we de eerste gorilla’s zien. Een blik naar links en daar ligt een prachtige en heel imposante Silverback gorilla! Niet veel later zien we ook de rest van de familie tussen de bladeren, totaal zo’n 11 gorilla’s. We krijgen een uur de tijd om ze te bewonderen. Ik heb al veel gezien in Afrika maar wat een bijzondere ervaring is dit, ongelofelijk!
Na dit uur terug gaan we terug naar ons startpunt via een pittige klim omhoog. We zijn allemaal heel blij met onze stok en drager die ons naar boven helpen. Moe maar zeer voldaan en enorm onder de indruk van wat we hebben gezien, krijgen we daar ook nog een certificaat overhandigd. Onze dag kan niet meer stuk. In de middag na de lunch bezoeken we nog 4 accommodaties voor inspectie. Na het diner is iedereen uitgeput van alle indrukken en na een drankje bij het kampvuur zoeken we snel ons bed op.

9 oktober 2022: Lake Mburo
De tijd vliegt voorbij en het laatste park staat alweer op de planning. We rijden verder richting het zuidwesten naar Lake Mburo National Park. Een lange rit van circa 6 uur maar wel grotendeels over geasfalteerde wegen. Krokodillen, nijlpaarden en talloze watervogels zijn te vinden in en rond de vijf meren, waarvan Lake Mburo de grootste is. We hebben een game drive in het park en allerlei wild gezien zoals giraffen, zebra’s, antilopen en veel vogels. We eindigen de dag in onze lodge, gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht over het park; Mihingo Lodge. Hier beleef je de echte Africa Feeling. De sfeervolle Mihingo Lodge is een luxere accommodatie. De klim naar je tent is behoorlijk, maar dan kun je ook genieten van een adembenemend uitzicht. De twaalf comfortabele tenten zijn op houten platforms gebouwd met veel privacy zodat je optimaal kunt genieten van de rustige omgeving (en weinig wifi :-). Vanuit de lodge worden diverse activiteiten aangeboden zoals boottochten op Lake Mburo, savannewandelingen, wandelen met giraffen, game drives in Lake Mburo National Park en safari’s te paard. Een mooie afsluiter van deze prachtige rondreis door Uganda.

10 oktober 2022: Entebbe
Vandaag breekt de laatste dag van onze reis aan en er is een lange rit terug naar Entebbe voor de boeg. We hebben nog een laatste game drive en maken nog een stop bij de evenaar. Bij aankomst kunnen we nog even ontspannen en opfrissen in een luxe hotel vlakbij Lake Victoria. We nemen afscheid van onze gids bij de luchthaven en met een ervaring rijker en veel mooie herinneringen stap ik in het vliegtuig terug naar Nederland. Het was een onvergetelijke reis die ik iedere Afrika-liefhebber die van natuur, wilde dieren, safari’s en avontuur houdt kan aanraden.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en we helpen je graag bij het samenstellen van een mooie reis naar dit pareltje van Afrika.