Bel me terug

Studiereis | Tanzania

16 Jun Studiereis | Tanzania

 

In november 2018 is collega Mirjam met 7 reisagenten op studiereis geweest naar Tanzania. Het programma van deze reis was gebaseerd op onze bestsellerreis naar Tanzania namelijk ‘Bijzonder Tanzania’. Bekijk hier deze reis. Tijdens de reis werden de beroemde wildparken Tarangire National Park, Ngorongoro krater en Serengeti bezocht. Wat deze reis zo anders maakt, is het verblijf op bijzondere locaties. We genoten iedere keer weer opnieuw van de prachtige uitzichten vanuit je comfortabele tent/kamer Het was een reis vol hoogtepunten met heel veel wildlife en in het bijzonder de jaarlijkse migratie, diversiteit in landschappen, ontmoeting met de lokale Masai en overnachtingen in prachtige tented camps en lodges. Hieronder haar verslag van deze reis en ook het verslag van een van de reisagenten/medereizigster.  

Dag 1 Kilimanjaro
Met KLM vliegen we rechtstreeks van Amsterdam naar Kilimanjaro International Airport. Bij aankomst regelen we ons visum en
rijden we naar onze eerste accommodatie, Arusha Coffee Lodge. Een prachtige, luxe lodge, landelijk gelegen op een 17-hectare grote koffieplantage op een uurtje rijden van de luchthaven. We genieten in sfeervolle bungalows voorzien van een veranda
met prachtig uitzicht op de koffieplantage en Mount Meru. Hou je van culinair eten dan kan je hier genieten van de Afrikaanse keuken in de à la carte restaurants en de exclusieve Afrikaanse wijnen of de overheerlijke desserts uit eigen patisserie. 

Dag 2 Tarangire National Park
De volgende dag ontmoeten we onze Engelssprekende gidsen/chauffeurs. We hebben twee 4×4 landcruisers ter beschikking voor onze groep van zes personen, dus ruimte genoeg in het voertuig en allemaal een raamplaats. Vol spanning, gaan we op weg naar onze eerste bestemming Tarangire National Park. De vegetatie in het Tarangire National park bestaat uit acaciabossen, grasland maar ook palmbomen en de bijzondere Baobab boom zien we hier. De Tarangire rivier is de voornaamste waterbron in het gebied. Tijdens onze eerste game drive zien we gelijk al veel olifanten. Het dak van ons voertuig gaat omhoog en met de verrekijkers kunnen we de dieren van heel dichtbij zien. De fotocamera’s met telelenzen komen te voorschijn en we schieten onze eerste wildfoto’s. Maar we zien nog meer impala’s, babboons, allerlei vogelsoorten, giraffen, leeuwen, mongoes maar meest bijzonder is toch het luipaard in de boom. Wat is dit gaaf en dan is dit nog maar de eerste dag.

In de middag komen we aan bij Maweninga Camp, gelegen op een prachtige locatie met eindeloze vergezichten over Tarangire en Lake Burunge en zelfs in de verte Lake Manyara. Hier genieten we van heerlijke sundowner en raken we niet uitgepraat over deze eerste fantastische dag. We slapen in ruime authentieke sfeervolle safaritenten, gebouwd op rotspartijen met veel privacy. Voor sommige van de groep een spannende eerste ervaring met slapen in een tent in de Afrikaanse bush.   

Dag 3 Lake Manyara
Vroeg in de ochtend vertrek richting Lake Manyara. Onderweg maken we een stop bij Tarangire Tree Top lodge. Dit is een van de top accommodaties in Tarangire. We zijn allemaal onder de indruk van dit luxe tented camp en de zeer ruime tenten gebouwd op palen. Na een heerlijke bush lunch met prachtig uitzicht over de Rift Valley reizen we verder reizen naar het plaatsje Bashay. Hier bezoeken we nog twee mooie lodges namelijk Acacia Lodge & Plantation Lodge. De komende nacht verblijven we in de kleinschalige Bashay Rift Lodge; gebouwd op de Umbwe Hill van waaruit je een panoramisch vergezicht hebt over de vele vruchtbare koffieplantages van het Karatu district. De lodge heeft een informeel, koloniaal karakter met veel rustieke houtelementen. De sfeervolle inrichting met grote openhaarden en comfortabele fauteuils draagt bij tot een rustgevende sfeer. Na een heerlijk diner, vroeg naar bed want morgen staat de Ngorongoro krater op het programma.

Dag 4 Ngorongoro Krater
De Ngorongoro Krater is een van de volgende hoogtepunten;  het grootste natuurlijk amfitheater ter wereld. Het is één van Afrika’s meest spectaculaire natuurgebieden vanwege de grote diversiteit aan wild en de unieke ecosystemen. We zien veel wild; een romantisch leeuwenkoppel, zebra’s, nijlpaarden met hun kopjes net boven water, een eenzame hyena, buffels, olifanten en een hele apenfamilie. In de middag hebben we een heerlijke bushlunch waarna we doorrijden naar Olduvai Camp. Dit camp is een perfecte tussenstop tussen de Ngorongoro Crater en Serengeti. We eindigen de dag met een wandeling, begeleid door Masai krijgers, naar de top van een kopje met fraai uitzicht op de grote vlaktes bij ondergaande zon. 

Dag 5 Serengeti National Park
Vanuit Olduvai gaan we naar Serengeti National Park. Het grootste park in Noord-Tanzania en bekend om zijn wereldberoemde jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes, zebra’s en antilopen over de uitgestrekte vlaktes richting de Masai Mara in Kenia. Ook wij mogen meegenieten van dit unieke schouwspel. Bij de oversteek van de rivier zien we vele zebra’s en gnoes wanhopig zwemmen naar de overkant, terwijl ze de krokodillen, die klaar liggen, proberen te vermijden. Helaas gaat het ook soms mis; voor onze ogen zien we hoe een zebra wordt gepakt door een krokodil. Het lijkt wel een film, spectaculair maar ook heel zielig om te zien. We hebben lunch en inspectie in Ronjo Camp; een wat meer basic tented camp in het centrale deel van de Serengeti. In de middag komen we aan bij Grumeti Tented Camp, alweer zo’n mooi camp op een toplokatie. Vanaf het zwembad hebben we een waanzinnig uitzicht op de savanne en zien we het wild aan ons voorbij trekken. 

Dag 6 Grumeti Game Reserve
De volgende ochtend vroeg op voor een bushwalk, dit is niet mogelijk in de Serengeti maar kan wel in Grumeti Game Reserve. Met een bewapende gids trekken we de bush in en krijgen we uitleg over de planten, vogels en het wild dat we zien. Een spannende activiteit, want je weet nooit wat je gaat tegenkomen…. De wandeling eindigt met een heerlijk bush ontbijt. 

Dag 7 Serengeti 
De laatste dag reizen we verder naar het noordelijke deel van de Serengeti en staan een aantal inspecties gepland. ’s Middags maken we een game drive en zien we ook nog een cheetah met haar kleintjes. De laatste nacht verblijven we in Mara River Camp, een nieuw tented camp.In de avond praten we bij het kampvuur na over deze onvergetelijke reis. 

Dag 8 Kilimanjaro
De volgende dag vliegen we met een klein vliegtuigje over de Serengeti terug naar Arusha. Wat hebben we genoten met zijn allen en wat een bijzondere ervaring hebben we met elkaar gedeeld de afgelopen dagen. Een topreis met als absolute hoogtepunt de jaarlijkse migratie van de gnoes. Iedereen heeft de ultieme Africa Feeling beleefd en kennis gemaakt met de prachtige natuur van dit land en een goed beeld gekregen van de verschillende accommodaties die Africa Feeling aanbiedt. Onze missie van deze reis is zeker geslaagd! 
Mirjam, Africa Feeling

AWIEMAWEE, AWIEMAWEE !!
Vandaag was, sinds m’n thuiskomst uit Tanzania, de eerste ochtend dat ik de rolluiken omhoog deed zonder dat ik me afvroeg of er een olifant op de stoep zou staan. Ik ben dus weer aan het aarden. Na 8 dagen in de Afrikaanse bush ben je zenner dan zen. In deze reis naar Tanzania kwam alles samen wat een reis een studiereis maakt. Tanzania is zo’n land waarbij wel wat uitleg noodzakelijk is want maak je verkeerde keuzes dan is het geen gevalletje ‘ach het strand was aan de andere kant van het eiland mooier maar ja…’ Nee het heeft meer op de sokken. We verkenden met 8 gezellige meiden de wildparken. We zagen de verschillen en we kregen een goed idee bij de te rijden afstanden en vooral de reistijden. Tarangire National Park staat bekend om de grote populatie olifanten maar ook om de baobabs en de palmbomen. Hier zagen we een luipaard in een boom met z’n maaltijd voor die dag: een net gevangen gnoetje. De Ngorongoro krater heeft een totaal andere vegetatie en is zeer dichtbevolkt…met wild dan wel te verstaan. Grote afwezige in deze krater is de giraf. Wel zagen we hoe de leeuwen in een romantisch onderonsje werken aan het voortbestaan van hun ras, gewoon recht voor onze jeep. Hoe bijzonder ! De natuur hield ons een spiegel voor toen we de perikelen van een apenfamilie aanschouwden. Het laatste park wat we bezochten was de door Toto bezongen Serengeti. In het Masai betekent Serengeti ‘eindeloze vlaktes’ en behalve eindeloos was het ook gevuld met enorm grote kuddes wild, d’r waren vooral genoeg gnoes. Zo stonden we midden in een kudde olifanten met jonkies, zagen we hoe duizenden gnoes zich verplaatsten, spotten we een leeuw in een boom met daaronder z’n familieleden uitgeteld in het gras en zagen we de bezorgdheid van een cheetah-moeder om haar jonkies toen die even uit haar zicht waren. Toen we dachten dat we al veel meer hadden gezien dan we voor mogelijk hielden was daar nog de migrerende kudde gnoes en zebra’s door een met krokodillen gevulde rivier. De dappere zebra’s konden niet voorkomen dat een jonkie in de bek van een hongerige krokodil terecht kwam. Een schouwspel wat je alleen bij National Geographic ziet. Met deze aaneenschakeling van hoogtepunten bleek mijn liefde voor Afrika wederzijds. Behalve al het wild, met de daaraan gerelateerde wilde verhalen, vlogen we met een klein 10-persoons vliegtuigje over de Serengeti, was er een verjaardagstaart met Jambo-gezang ‘happy birthday dear wiewie’, en gingen we op inspectie bij diverse lodges. Erg desolaat gelegen dus een enorme rust. Het slapen in een tent, midden in de jungle, zorgde nog wel ’s voor wat onzekerheid in verband met de mogelijke aanwezigheid van grote maar vooral kleinere beestjes. De ‘red button’ moest nog wel ’s ingezet worden. De Afrikaanse bush…je moet d’r gewoon effe aan wennen maar wanneer je dat eenmaal bent…
Lucienne Reiscreaties