Bel me terug

Marc en Jeannet Strijbosch | Zimbabwe

19 Jun Marc en Jeannet Strijbosch | Zimbabwe

Africa Feeling heeft in samenwerking met reisagent Marielle Versteegden van Time2Travel een mooie rondreis samengesteld naar Zimbabwe. Klanten zijn al vaker naar Afrika gereisd maar Zimbabwe stond hoog op hun verlanglijst. In mei 2024 hebben ze een fantastische reis gemaakt die begon in Victoria Falls en eindigde in Mana Pools. Wij danken hun hartelijk voor het mooie reisverslag met hun ervaringen  en de prachtige foto’s.  

Onze eerste kennismaking met Zimbabwe was in Victoria Falls. In de namiddag een klein stukje rijden vanuit de Batonka lodge naar de watervallen. Rond 15.00 uur gestart met wandelen naar de 15 mooi aangelegde uitkijkpunten. Wij hebben slechts 3 uur de tijd gehad, want om 18.00 uur gaat het Nationale park sluiten. Het weer was prima in mei, het was niet druk, waardoor wij prima foto’s hebben kunnen maken, een prachtige regenboog……en veel nevel waardoor je op sommige uitkijkpunten erg nat werd. Het water in deze tijd van het jaar staat erg hoog waardoor de waterval erg krachtig is. Terug naar onze accommodatie Batonka lodge rond 18.00 uur, inmiddels is het donker. Deze lodge is een prima uitvalsbasis om je reis te beginnen. Een prachtige kamer, mooie tuin, goed eten en een heerlijke veranda om met een drankje na te genieten van de prachtige middag.

De volgende ochtend transfer naar “The Hide” tented camp gelegen in Hwange National Park. De naam “Hide” staat bekend om de ruimte die middels een tunnel te bereiken is aan de pool die voor de lodge ligt. Je kijkt als het ware van onderaf naar de beesten die daar komen drinken, en de meeste hebben dat niet eens in de gaten, waardoor ze erg dichtbij kunnen komen.

Een mooi, goed verzorgd en goed georganiseerd kamp met een prima leiding en geweldige gidsen. Dat laatste vinden wij dan ook erg belangrijk. Je kan nog zo’n prachtig onderkomen hebben, maar als de gidsen niet weten waar ze het over hebben dan mis je heel veel. Wij verblijven hier 3 nachten met meestal 2 game drives per dag, een optie tot een wandelsafari en een nachtsafari. Wij kregen Nkozi toegewezen, een gids die in deze omgeving is geboren en woont en daardoor als kind is opgegroeid met deze omgeving. Het is erg mooi om te zien hoe kundig deze mensen zijn op het gebied van alle flora en fauna maar ook het over willen brengen aan ons, de tijd nemen en net dat beetje extra willen doen, dat is erg mooi om te zien.

Wat opviel in dit gedeelte van Hwange National Park is dat niet altijd alle beesten in de omgeving aanwezig zijn. Dit heeft veelal te maken of er voldoende voedsel en water is. En mochten er beesten dit gebied weer aandoen, dan doen ze dat vaak in hele grote getalen. Op onze tweede dag waren wij hier getuigen van. De buffel, op zich niet zo bijzonder om er een aantal te spotten maar als het er meer dan 400 zijn dan weet je echt niet wat je ziet, wat indrukwekkend. Wij hebben erg genoten van dit kamp, niet speciaal van een ding maar wel van het complete plaatje waar dit kamp goed in is.

Onze volgende locatie lag ook in het Hwange National Park, echter niet zo heel ver van ons eerste kamp, maar in een totaal andere omgeving. We hadden een transfer naar Bomani tented camp. Ook deze locatie zit weer boordevol met het safari gevoel. Ook hier verblijven wij 3 nachten met eigenlijk hetzelfde recept, erg vroeg op, ontbijt, game drive, activiteit, ontspanning, wederom een game drive met sundowner, diner en evt. nog een nacht game drive. Als extra tijdens ons verblijf zijn wij naar een Rhino Sanctuary geweest, naar een school en een klein ziekenhuis die mede gesteund worden door bezoekers van het Bomani Camp. Prachtig om te zien wat dit betekend voor de neushoorn en voor de lokale bevolking. Pete was de gids tijdens ons verblijf. Tijdens een game drive kreeg Pete een oproep dat er leeuwen aan het paren waren, dat op zich al heel bijzonder is, echter wij waren best wel uit de buurt. Om ons dit toch te laten aanschouwen moest Pete flink aan de bak, en was in staat om ons daar te krijgen, mede omdat hij zoveel ervaring had en de omgeving op z’n duimpje kende. Uiteindelijk vertrok er een voertuig met gasten en stonden wij samen met Pete, midden in de bush in het gezelschap van parende leeuwen, wauw….
Waar dit kamp sterk in is, is het de mensen naar de zin maken. Een mooi voorbeeld was dat wij met een ander stel aan de rand van een pool in het park een diner hebben gehad met voor ons alleen maar drinkende oliefanten Kortom wederom een fijn kamp met prima toegewijde mensen.

Onze laatste locatie tijdens deze reis was Camp Mana in het gelijknamige Mana Pools National Park aan de riveri de Zambezi. Na een vlucht en een flinke rit komen wij aan in een semi tented camp. Dit kamp bouwen ze voor 7 maanden per jaar op, tijdens het regenseizoen wordt alles afgebroken en opgeslagen. Na een kennismaking gingen wij naar onze eenvoudige tent, zonder stromend water en geen wifi. Buiten stond centraal een grote open tent waar je kon zitten, relaxen, eten en drinken. Dat was even wennen, zeker in contrast met onze vorige kampen. In de namiddag een mooie game drive gehad met Frank, en terug naar het kamp, opfrissen en genieten van het prima diner in de open tent waar gedurende de dag en de nacht alle beesten in en uit konden lopen…..en dat gebeurde met enige regelmaat.

De eerste nacht verliep niet helemaal rustig met 2 nijlpaarden die naast onze tent behoorlijk wat herrie hebben gemaakt en de volgende dag hadden wij al snel het gevoel dat dit een echt bijzondere safaribeleving ging worden en daar hebben Frank, Steve en nog 4 stafleden zeker voor gezorgd. Wij verbleven hier 4 nachten. Steve was erg geïnteresseerd en gespecialiseerd in wandelsafari’s. Samen zijn wij met hem op zoek gegaan naar een hol met wilde honden. Hij wist waar deze zouden zitten, en wilde dat ook zo dicht mogelijk bij hem houden anders staat het binnen de kortste keren vol met toeristen. Een mooie tocht vroeg in de morgen, en na een flink stuk lopen kwamen wij aan bij de prachtige wilde honden met hun jongen! Dit zijn de mooie unieke momenten om alleen met een gids op pad te gaan om al dit moois te zien. Inmiddels waren wij al helemaal gewend aan dit primitieve kamp en werd er ook hier weer alles aan gedaan om het de gasten naar hun zin te maken. Na een mooie dag en avond aan de Zambezi gingen wij slapen. Even na twaalven werden wij wakker geschut door een hoop kabaal in ons kamp; 3 vrouwtjes leeuwen werden weggejaagd van hun prooi door een behoorlijke groep hyena’s vlak bij een van onze tenten. Steve heeft dit allemaal vastgelegd door gewoon naar buiten te lopen zonder al te veel aan te hebben. De geluiden die de hyena’s maakte om een hoop indruk en reuring te maken waren zo intens en dichtbij. Even later verlieten de 3 leeuwen hun prooi en liepen langs onze tent om een stuk verderop te gaan drinken en te gaan slapen. De volgende dag zijn wij op zoek gegaan naar deze dames en zagen ze liggen in de schaduw met een behoorlijk volle buik. Het sterke van dit kamp is de soberheid, het buitengevoel, het pure en hoe dicht je bij de beesten komt is een ervaring die je niet snel vergeet. Helemaal Top!

Tijd om afscheid te nemen van een ongelofelijke safaribeleving, Zimbabwe staat wat ons betreft echt op de kaart.

Marc en Jeannet Strijbosch