Bel me terug

Familie Steenaard | Zuid-Afrika

18 Feb Familie Steenaard | Zuid-Afrika

We zijn teruggekomen van onze reis naar Zuid-Afrika en het eerste wat ik namens alle reisgenoten wil doen is jullie een geweldig compliment geven. Het was een prachtige reis en werkelijk alles was perfect georganiseerd. We werden telkens keurig opgewacht en naar onze prachtige bestemmingen gebracht. En… we hebben ze allemaal gezien, de big 5 
Familie Steenaard

26 november 2019
Vandaag vertrekken we naar Schiphol voor onze vlucht naar Johannesburg met KLM. Bij aankomst op de luchthaven staat onze gids ons op te wachten die ons naar het hotel brengt.

27 november 2019
De volgende ochtend lopen we naar de vertrekhal voor onze doorvlucht naar Hoedspruit. De aankomst in Hoedspruit brengt ons gelijk in Afrika, een klein vliegveld middenin de bush, we landen nog net niet op een zandbaan. Het is erg warm. Ook hier staat onze gids weer klaar, een aardige dame die ons direct veel informatie geeft over eventueel bezoeken aan dieren opvangplaatsen. De koffers worden op een speciale manier aangegeven, je steekt je hand op, deze is van mij, en de porter rolt je koffer onder een ketting door in je handen. Unembeza Boutique Lodge is werkelijk fantastisch. Wij krijgen de nieuwste moderne kamer, direct aan het zwembad waar we een uurtje later een heerlijk bed vinden. Er is een uitkijktoren die een prachtig uitzicht geeft over de vlakte. Nog geen beest te zien maar dat zou snel veranderen. 
Het is een heerlijke middag en de temperatuur is 38 gr C.’s Avonds genieten we van een heerlijk diner aan het kampvuur. We ontmoeten de eigenaar die even bij ons langs komt, een Nederlandse meneer die samen met een compagnon Unembeza bezit. De vriendelijkheid van het personeel is opvallend en daar is hij erg trots op, en terecht. 

28 november 2019
Na een heerlijk ontbijt installeren wij ons aan het zwembad. Ik beklim de uitkijktoren en zoek impala’s, ik zie ze niet. In de middag hebben we een natural game drive geboekt, in een 8 persoons safari jeep reden we de bush in. Al snel zagen we zebra’s, wilde zwijnen en drie giraffen. We stappen uit de auto en proberen de giraffen zo dicht mogelijk te naderen. Stef raadt ons aan gewoon zachtjes door te blijven praten en geen onverwachte bewegingen te maken. Langzaam komen we dichterbij en het is een adembenemende ervaring. De enorme dieren blijven zich tegoed doen aan de blaadjes van de bomen. We zien verder impala’s ,zebra’s  en koedoes, enorme dieren met prachtige hoorns. Op een open plek stopte Jeff en pakte een tafeltje dat keurig werd gedekt. Pinda’s, chips, biertjes, wijntjes, het was reuze gezellig. Ondertussen graasde een wild zwijn het gras bijna onder onze voeten vandaan, hij was duidelijk gewend aan mensen. Het diner was weer prima en onze eerste ervaring met de giraffen was indrukwekkend. 

29 november 
Vroeg opstaan want om 08.00 uur vertrokken we met onze chauffeur Persey voor onze tocht naar Sabi River Bush Lodge via de panorama route. Tijdens de tocht maakten we 5 stops. De Blyde River Canyon is de derde grote Canyon in de wereld en deze mag er ook zijn, wat een diepte. We hebben mooie foto’s gemaakt van watervallen, uitgesleten rotsformaties etc. Om 15.00 uur kwamen we aan in Sabi River Bush Lodge. In de rivier lagen maar liefst 9 nijlpaarden en we meende ook nog een krokodil te zien liggen. 

30 november 2019
Om 05.25 uur vertrokken we met een safari voertuig met aan het stuur een reuze aardige Zuid Afrikaan genaamd France. Hij gaf ons instructies hoe te handelen als we in het Kruger Park waren, armen binnenboord houden en als er een leeuw op je af komt hard wegrennen.
Al direct zagen we een groep apen die door France de Bush terroristen werden genoemd. De eerste impala’s maakten veel indruk maar daarvan hebben we er honderden gezien. Zonder de scherpe blik van France hadden wij veel dieren niet opgemerkt. Hij zag een groep buffels in het gras liggen, de enorme koppen boven het gras uitstekend. We zagen ook een kudde olifanten, maar die waren op grote afstand. Al snel dus 3 diersoorten van de BIG 5 gespot. Een neushoorn werd waargenomen op grote afstand.
Na het bush ontbijt om 10.00 was de temperatuur gestegen tot boven de 40 graden. Na een klein half uur zagen wij plotseling een leeuw en een leeuwin de weg oversteken. Het machtige dier deed, ondanks onze aanwezigheid, uitgebreid haar behoefte aan de rand van de weg terwijl de leeuw rustig zijn weg vervolgde. Ons geluk bleek nog niet op te zijn want even later zagen we vlak bij de auto een kudde enorme olifanten. Nog nooit zo’n imposante olifant gezien, en bull met zijn vrouwtje en baby’s. We waren vertederd door de kleintjes die tussen de enorme poten van de moeders en tantes mee liepen.

1 december 2019
We worden opgehaald en rijden naar Umkumbe Safari Lodge in Sabi Sand waar we worden ontvangen door de manager. Na een heerlijke pizza lunch gaan we op safari. Er was gezegd dat Sabi Sands een hoogtepunt zou zijn en de grootste kans op de Big 5. Het eerste uur zagen we alleen impala’s en mooie vogels. Totdat we bij een plek kwamen waar een paar dagen geleden een luipaard een jonge impala had gedood. Hij had zijn prooi meegenomen in een boom en kennelijk waren er nog resten van het kadaver in de boom want onderaan de boom lag een hyena te wachten tot er wat van het vlees naar beneden zou vallen. Het was adembenemend zo dichtbij. Het dier trok zich niks van ons aan en wentelde zich van de ene op de andere zij. De gids kreeg bericht via de radio dat er onrustige apen waren gesignaleerd en hij reed zo snel mogelijk naar de aangegeven plek waar we een luipaard recht op ons af zagen komen lopen. Hij liep vlak voor onze auto langs. We hebben hem/haar zo lang mogelijk gevolgd en ook toestemming gekregen van een andere lodge om met de auto op hun terrein te komen.We maakten van dichtbij de mooiste foto’s en filmpjes.We hebben zeker een half uur achter de luipaard aangereden tot hij in de bosjes verdween. Op een open plek werden drankjes en snacks geserveerd en raakten we niet uitgepraat. Inmiddels was het donker geworden en had de ranger (de man op de stoel voorop de auto) zijn zoeklicht aangedaan. Op de terugweg zagen we nog een kudde zebra’s maar we wilden ze niet storen. Thuisgekomen stond ons een heerlijk buffet te wachten bij het open vuur. We gingen vroeg naar bed want de volgende morgen moesten we om  04.30 uur uit de veren voor onze volgende game drive. 

2 december 2019
Om 04.30 uur  werd er op de deur geklopt, opstaan voor de volgende game drive. Vrijwel direct na vertrek zagen we een nijlpaard langs de rivier lopen. Die had de hele nacht lopen grazen en liep terug naar de rivier om onder water te gaan slapen. Even verderop een jakhals, zebra’s, buffels, giraffen en kudu’s gezien maar geen katachtige of olifanten. 

3 december 2019
Na het ontbijt vertrokken we naar de luchthaven van Nelspruit. We vliegen met veel turbulentie naar Cape Town waar een chauffeur op ons stond te wachten. We prijzen de geweldige organisatie, er is niets onverwachts of ongemakkelijk. Bij aankomst in Kaapstad bleek het veel minder warm, het scheelde wel 10 graden met het Kruger park. 3 On Camps Bay is een prima hotel. We hebben ruime kamers naast elkaar kunnen regelen. Nadat we ons opgefrist hebben nemen we een taxi naar V&A Waterfront. Kosten voor de taxi, die door het hotel is besteld 125 Rand. V&A Waterfront is super gezellig met mooie restaurants en honderden winkels. We eten heerlijk waarna we terug gaan met de taxi op de meter naar het hotel, kosten 350 rand. Hiervoor waren we al gewaarschuwd.

4 december 2019
Na het ontbijt gaan we richting de hop on hop off bus. Het stormt nog steeds behoorlijk en daardoor is de gondel naar de Tafelberg gesloten. Na twee rondjes rond Cape Town stappen we uit bij V&A Waterfront om een hapje te eten. We gaan met de taxi terug om even uit te rusten op het terras van het penthouse. ’s Avonds lopen we naar beneden naar de boulevard van Camps Bay waar we heerlijk dineren in een Italiaans restaurant met vis en wijn. 

5 december 2019
We hebben een excursie geboekt met een privé chauffeur naar Stellenbosch en Franschhoek. Om 09.30 uur komt de auto voorrijden en na 45 minuten zitten we wijn te proeven, beetje vroeg. In Franschhoek zijn we onder de indruk van de romantische sfeer. We herkennen veel Nederlandse namen vooral het stadje Klapmuts is wel grappig. ’s Avonds besluiten we weer te diner aan de boulevard. Om 22.00 uur brengt de taxi ons terug naar het hotel.

6 december 2019
Om 09.30 uur staat het busje voor het hotel ons op te wachten, we gaan met de ferry naar Robbeneiland. Eerst bezoeken we het museum en zijn onder de indruk van de apartheid. Het onrecht dat onze landgenoot Verwoerd, de architect van de apartheid, de zwarte mensen heeft aangedaan is afschuwelijk. Alleen al het woord apartheid is zo Nederlands. Na een half uurtje varen zijn we op Robben Eiland. De naam is afkomstig van de Nederlanders omdat er veel robben op het eiland waren. Met een bus gingen we het eiland rond en hebben alle bezienswaardigheden bekeken. Indrukwekkend was de steen afgraving waar de gevangenen van 08.00 tot 03.30 moesten werken onder toezicht van bewakers met Duitse herders en geweren. Het eiland werd destijds bewoond door criminelen, lepralijders en politieke gevangenen, de bekendste persoon is natuurlijk Nelson Mandela. We bezochten de gevangenis waar Mandela 23 jaar gevangen heeft gezeten alvorens hij nog 4 jaar naar een andere gevangenis is overgeplaatst. Onze gids was een medegevangene die ook 7 jaar op Robbeneiland heeft gezeten. Hij was een politieke gevangene en had als student geprotesteerd tegen de apartheid. Zijn verhaal gaf ons kippenvel. Hij heeft een jaar lang met Mandela op het eiland gezeten in dezelfde sectie F. De cellen, de manier waarop de mensen geleefd hebben en vooral de cel van Nelson Mandela maken diepe indruk op ons.

7 december 2019
Na het ontbijt vertrekken we naar de Tafelberg. Het is windstil en onbewolkt. We gaan met de gondel naar boven, eenmaal boven is het meer dan de moeite waard. We genieten van een prachtig uitzicht en een jong stel die gaan abseilen brrrrr. Na een uurtje gaan we weer naar beneden, volgens de gondel bedienaar is dit prima getimed omdat over een half uur de Tafel bedekt zal zijn met het beruchte tafellaken. We zagen de wolken al aan komen drijven. In de avond gaan we terug naar de luchthaven van Kaapstad. De KLM brengt ons weer naar huis waar we worden opgewacht door familie. 

Familie Steenaard