Bel me terug

Familie Slagt | Zuid-Afrika

07 Oct Familie Slagt | Zuid-Afrika

Eindelijk was het zover, in augustus 2022 hebben we met ons gezin een prachtige rondreis gemaakt door Zuid Afrika. Gepland voor 2020, uitgesteld vanwege Corona, uitvoering augustus 2022: onze 24 daagse rondreis waar we zijn gestart in Johannesburg en ook daar geëindigd.

Na een voorspoedige vlucht en een overnachting in Johannesburg is onze eerste bestemming Mabulu Private Game Reserve. We zijn hier een paar dagen en logeren in een huisje in de bush. De gamedrives plannen we de eerste dag gelijk in voor de komende dagen. ’s Morgens 6 uur eruit en om half 7 zitten we in de open auto. We spotten al gauw zebra’s, giraffes, wildebees, ‘pumba’ (aardvarken), gemsbok, waterbuffelo’s, krokodillen, impalas en allerlei vogels, zoals de arend. Zo bizar om zo dichtbij deze dieren te kunnen zijn. Op dag 2 verkennen we de bush te paard. We rijden vlak langs giraffes en zebra’s. Wat een fantastische ervaring om zo één te zijn met de natuur, geen paadjes volgen, maar dwars door de bush op een paardenrug. Intens genieten!
We bezoeken hier ook een olifantenopvang waar we veel informatie krijgen over de olifanten en hun kwetsbaarheid. Een actief tochtje quadbiken vinden onze pubers helemaal fantastisch. We rijden door de bush langs giraffes en aan het water liggen nijlpaarden te zonnen. Echt een geweldige ervaring! ’s Avonds maken we ons eten op de braai en eten we de traditionele Zuid Afrikaanse potjiebraai. Heerlijk! De laatste dag spotten we nog een paar leeuwen en dan zit het erop. De volgende dag reizen we verder naar Tzaneen. Onderweg veranderd de natuur van droog en zanderig naar weelderig groene bossen en bananen bomen. In Tzaneen staat een Canopytour in de Magoebaskloof op de planning. Fantastisch, via 11 ziplines zweven we over de watervallen en de rivier van plateau naar plateau, waarbij we een waanzinnig mooi uitzicht hebben over de Magoebaskloof en de ruige omgeving. Tegen de steile bergwand ligt een grote hagedis op te warmen in de zon. Na een heerlijke lunch rijden we naar onze volgende bestemming: de Panoramaroute. De route naar onze overnachting vlakbij de Blyde Canyon in chalets is prachtig. ’s Avonds bewonderen we de Three Rondavels bij zonsondergang. Wat een uitzicht, magnifiek! De volgende dag maken we een prachtige wandeling langs watervallen en klimmen en klauteren we over rotsen en riviertjes. We bezoeken Bourcke Potholes en Gods Window waar je enorm ver kunt kijken en je waant op de top van de wereld. We maken nog een tussenstop in Graskop, waar we proviand inslaan voor het Krugerpark. Hier gaan we onze eigen gamedrive rijden met de auto. Spannend toch wel! Maar het is geweldig en we zien heel veel wild: buffel, kudde giraffes met kleintjes, kudde olifanten bij de rivier, heeel veel impala’s, kudu’s, zebra’s, hornbills, waterbokken, kleine bokjes, enorme roofvogels en blauwe ‘spreeuwen’. Geweldig om met je eigen auto al deze dieren in hun eigen habitat te zien. We zien veel olifanten met jonkies die in het water spelen, een roedel hyena’s (met baby!!), leeuwen en een kudde buffels die de weg oversteekt, afstand houden dus! We slapen in een restcamp midden in het Krugerpark gelegen. Ook hier zijn alle faciliteiten aanwezig om zelf te braaien. Het is zo gaaf om dit samen als gezin te doen, van houtjes hakken (oke, je kunt dit ook gewoon kopen😊) tot groente snijden en het uiteindelijke braaien. Daarna zitten we nog lang bij het vuurtje en kletsen we na over de dag en alles wat we gezien hebben.

En dan reizen we na een paar dagen verder naar onze superluxe top bestemming: Umkumbe Safari Lodge in Sabi Sands Private game reserve. Even een rustpunt waar we niet zelf hoeven rijden en heerlijk verzorgd worden.  We verblijven hier op basis van volpension en 2 gamedrives per dag. Het uitzicht over de Sand Rivier is geweldig en zeker als we een grote kudde olifanten met kleintjes zien drinken bij de rivier. De hekken bestaan uit 4 elektriciteitsdraden en is er niet voor om het wild buiten te houden, maar moet de mensen binnen houden. Er kan dus een luipaard, olifant, hyena, bokjes, zebra’s, etc het park op wandelen tot op ons stoepje van de lodge. Zo bizar, wel lekker spannend! De komende dagen hebben we 4 gamedrives. Het is echt geweldig en een absolute aanrader. We zitten op de achterste 2 rijen van de open 4×4 voertuig en bumpen over de hobbelige zandwegen. We zien echt heel veel dieren en we leren veel van de ranger over de natuur en het gedrag van de dieren. En als we dan ’s avonds bij de ondergaande zon op een veld tussen een grote kudde waterbuffels staan, willen we echt nooit meer weg! Waanzinnig!!

De tweede dag maken we ’s middags een bushwalk onder leiding van een ervaren ranger met geweer. Heel interessant waarbij veel wordt verteld over de sporen van de dieren en de verschillende bomen en planten. En als we dan de laatste dag door het Krugerpark naar onze volgende bestemming rijden spotten we vlak voor de uitgang nog een luipaard in een boom. Wat een kadootje. Nu is de Big Five compleet! We zijn een mooie ervaring rijker, met en tussen de dieren zijn, genieten van een kudde olifanten die in de nacht langs de auto loopt, de bavianen die ons ‘s morgens wakker schreeuwen en het nijlpaard dat even vlak langs de auto loopt, enz, enz. Het respect voor de dieren, het leren over de dieren en ze in hun natuurlijke habitat zien is bijzonder. Wat een reis….en dan zijn we nog maar op de helft!

We verlaten Zuid-Afrika voor even en rijden door naar Eswatini (het voormalige Swaziland). De grensovergang verloopt soepel. De natuur veranderd langzaam en wordt steeds bergachtiger.  Voordat we naar Mlilwane gaan bezoeken we nog de Ngwenya Glasfabriek. Wat een kunstenaars zijn deze mensen en dat onder zware arbeidsomstandigheden. We slapen in Mlilwane Wildlife Sanctuary in zogenaamde Beehive hutten. Ook hier staan weer activiteiten op het programma zoals paardrijden en mountainbiken tussen de wilde dieren. Onze reis is één groot avontuur!

Vanuit Eswatini rijden we richting de kust, naar St. Lucia. We maken een Hippo& Croc Cruise en zien hier een grote groep luie nijlpaarden en een krokodil en nog wat vogels. Een relaxed boottochtje in een mooie omgeving. In de periode juni-november kun je voor de kust walvissen zien. Voor de volgende dag hebben we een excursie whale watching geboekt. We worden in een open boot de zee ingeduwd en als de schipper een ‘gaatje’ ziet in de branding spuiten we vol gas de branding door de zee op. Wat n power, geweldig! We jumpen over de hoge golven en zien al gelijk dolfijnen springen naast de boot en even later een moeder walvis met kalf. En dan spotten we 2 mannetjes walvissen. Ineens draait de boot in het rond en de schipper is ook verbaasd, de walvissen ‘spelen’ met de boot. Ze zijn zo dichtbij, wat een fantastische ervaring is dit en wat een mooie dieren!

Tijd om verder te reizen richting de Majestueuze Drakensbergen. Het is nog een flink eind rijden, dus maken we nog een tussenstop in Umdloti. Dan op naar de kou…‘s nachts -3 graden, gelukkig overdag zonnig en rond de 20 graden. Het is een prachtige rit door de bergen. Over het laatste stuk doen we iets langer, omdat de wegen hier minder goed zijn. Maar als we er eindelijk zijn is het uitzicht fenomenaal!! Ons huisje met mountain view is lekker vintage met een mega open haard en de zak hout staat al klaar, gezellig! Onze laatste dagen wandelen we in deze prachtige omgeving, zien we oude rotstekeningen van de San (bosjesmannen) die hier lang geleden leefden en genieten we van onze laatste braai. Helaas komt er dan toch een einde aan onze mooie rondreis en rijden we terug naar Johannesburg voor onze terugvlucht naar Nederland. 

We zouden graag nog langer zijn gebleven in dit mooie land met zijn vriendelijke en gastvrije mensen. Het was een  onvergetelijke vakantie, zo bijzonder en mooi! We hebben genoten van de prachtige natuur, veel wildlife, mooie plekjes, bijzondere accommodaties, heerlijk eten en  super leuke activiteiten zoals paardrijden, quadbiken, wandelen, canopytour, walvistour en spannende wandeltochten. Deze reis was echt een kadootje en een bijzondere ervaring om dit als gezin samen te doen. We zijn nog hechter geworden als familie. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van het prachtige Zuid Afrika. We moeten alles nog even laten bezinken en memoreren samen. Zoveel geleerd en gezien, zo dankbaar. We zijn een karrevracht aan mooie herinneringen rijker!! 

Wij willen Africa Feeling hartelijk danken voor het organiseren, regelen en samenstellen van deze fantastische reis.

Hartelijke groeten Familie Slagt