23 Dec Studiereis | Madagascar
Collega Esmee is op studiereis geweest naar dit bijzondere eiland. Tijdens een 9-daagse reis maakte ze kennis met de tropische regenwouden in Andasibe en Ranomafana. Ze dompelde zich onder in de bruisende en chaotische hoofdstad Antanarivo en reisde door het mondaine Antsirabe. Ook bezocht ze kleine dorpjes zoals Ambatolampy en Ambositra. Hieronder kunt u het verslag van haar reis lezen.
Als we Madagascar dan toch met één woord moeten typeren dan is het met het woord: ‘bijzonder’. Het Afrikaanse eiland staat bekend om zijn grote diversiteit aan flora en fauna. Het eiland is miljoenen jaren geleden afgescheiden van het vaste land. Door de geïsoleerde ligging vindt u hier een grote biodiversiteit en groot aantal endemischediersoorten. Wat ‘biodiversiteit’ en ‘endemisch’ exact betekent, weten we niet maar ongetwijfeld volstaat ook hier: ‘bijzonder’. Negentig procent van de dieren op Madagascar komt u nergens anders tegen en in sommige gevallen is dat ook maar beter. Bekend zijn de maki’s, de gekko’s en de wisselvallig kleurrijke kameleons. Op Madagascar zijn de landschappen prachtig. In het oosten vindt u tropische regenwouden. Centraal gelegen zijn de hoogvlakten met groene rijstvelden en meer naar het zuiden de savanne met de beroemde (niet *bevende) baobabs. De Malagassiërs (inwoners van Madagascar) zijn een smeltkroes van Aziatische, Arabische en Afrikaanse stammen. Tenminste 18 verschillende etnische groepen zijn op het eiland vertegenwoordigd.
Amsterdam – Parijs -Antanarivo
Met Air France reis ik vanuit Amsterdam via Parijs naar Antanarivo, de hoofdstad van Madagascar. In de late avond kom ik aan op de luchthaven waar een enorme rij staat bij de paspoortcontrole. Voor Madagascar heb je een visum nodig dat je vooraf kan regelen maar ook ter plekke bij aankomst. Dit is goedkoper maar je moet wel even geduld hebben. Alles wordt hier nog handmatig gedaan zoals het invoeren van alle paspoortgegevens in de computer, het plaatsen van stempels etc. Het duurt even voor ik alle controles het doorlopen. Dan is het nog even wachten op de bagage voordat ik uiteindelijk onze gids ontmoet in de aankomsthal. Het wordt aangeraden om gelijk geld te wisselen bij aankomst op de luchthaven. In Madagascar hebben ze de munteenheid Ariary Malagasy. Ik heb een groot bedrag in contante euro’s meegenomen en krijg hier een enorm pak geld voor terug. Het grootste bankbiljet is 50.000 ofwel circa €5 dus ik heb een tas vol met bankbiljetten. Helaas noodzakelijk want onderweg kan je bijna nergens pinnen en creditkaart wordt nauwelijks geaccepteerd.Mijn eerste overnachting is in Gassy Country House waar ik rond middernacht aankom. Het is een prima middenklasse hotel op korte afstand van de luchthaven. De kamers zijn ruim en voorzien van alle comfort. Mijn avontuur is begonnen, welkom in Madagascar!
Antanarivo
De eerste dag maak ik kennis met de hoofdstad Antananarivo die door de Malagassy ook wel Tana wordt genoemd. Hier leven ongeveer 1,6 miljoen inwoners. Het is een verrassend kleurrijke en chaotische stad waar het dagelijke leven zich grotendeels op straat afspeelt. Het verkeer is hier één grote chaos; naast auto’s rijden hier vrachtwagens, karren getrokken door zebu’s, rikja’s, met de hand getrokken karren en fietsers allemaal op dezelfde wegen etc. Ik kijk mijn ogen uit en geniet van alles wat voorbij komt. Ik heb een groot respect voor mijn chauffeur die mij veilig hier doorheen loodst. De ligging van de stad is prachtig; rond 1600 gebouwd op een reeks van heuvels met een bovenstad en een benedenstad. De wegen kronkelen zich door de smalle straatjes en langs oude gebouwen met een bijna middeleeuwse sfeer. Midden in de stad bevindt zich Lac Anosy, een groot meer met veel zilverreigers. Boven op de berg bevindt zich het paleiscomplex Rova van Antananarivo. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw het paleis van de koningen en koninginnen van Madagascar. In 1995 is het afgebrand en momenteel is men bezig met de renovatie. Tijdens mijn rondtour kom ik langs diverse markten zoals een bloemenmarkt maar ook een markt waar je allerlei souvenirs kan kopen van houten beeldjes, baobabs tot geborduurde tasjes etc. Er zijn diverse musea die je kan bezoeken, mooie parken waar je kan ontspannen en sfeervolle terrassen met uitzicht op de stad. Even buiten de stad ligt Lemur Park waar ik een wandeling maak onder begeleiding van een gids. Hier kan je van dichtbij de verschillende lemuren zien en de mooiste foto’s maken. Het is mijn eerste kennismaking met de lemuren en ik ben gelijk weg van deze mooie dieren met hun schattige koppies. Ik bezoek ook Ambohimango de voormalige hoofdstad van de Merinakoningen in Madagascar en sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De ligging is prachtig en het uitzicht op de omgeving fenomenaal. Mijn tweede overnachting is in hotel Relais des Plateaux. Het hotel is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de stad maar ligt niet in het centrum. Vooral het restaurant staat bekend om zijn uitstekende keuken en heerlijke culinaire gerechten. Er is een verwarmd zwembad en de kamers zijn prima.
Andasibe National Park
Vandaag verlaat ik de stad en gaan we echt de binnenlanden in. In Madagascar kan je niet zelf rijden dus met een chauffeur/gids en in een comfortabele 4×4 landrover gaan we in Oostelijke richting voor een rit van circa 4 uur naar Andasibe. De wegen zijn dan wel geasfalteerd maar de weg heeft veel scherpe bochten en kuilen waardoor we vaak niet harder rijden dan 40km per uur. Madagascar wordt ook wel het ‘rode eiland’ genoemd en dat zie je meteen zodra je de stad uit bent. De aarde is diep rood gekleurd door de aluminium oxide en dit vormt een prachtig contrast met de groene rijstvelden en de kleine dorpjes. Kleine kinderen zwaaien enthousiast naar ons onderweg en we stoppen regelmatig om speelgoed (verzameld in Nederland) uit te delen. Ontroerend om die blije kindergezichtjes te zien. De armoede die er heerst in de binnenlanden raakt me diep. Maar ondanks hun sobere bestaan zijn de mensen hier erg gastvrij en blijven ze vrolijk.
We arriveren in de late ochtend bij de ingang van Andasibe-Mantadia National Park – een World Heritage Site, dat de thuisbasis is van de grootste lemur van Madagaskar, de Indri Indri, evenals een dozijn andere soorten, waaronder de diadeemsifaka, de bruine lemuur en de zwart-wit ruffed maki. Naast lemuren kent dit park een ongelooflijke biodiversiteit waaronder meer dan 100 vogelsoorten, tal van kameleons, amfibieën en reptielen. De Indri Indri leeft alleen in Andasibe en na een korte wandeling onder leiding van een lokale gids worden we verrast door het geschreeuw van deze lemuren. In de boomtoppen zien we deze bijzondere dieren van tak naar tak springen. Wat een bijzondere ervaring om ze van zo dichtbij te mogen aanschouwen. Mijn camara draait overuren. We spotten ook nog de bruine lemuur en krijgen uitleg over de verschillende soorten planten en bomen die hier groeien. Een fantastische ervaring!
Rond lunchtijd komen we aan in Vakona Forest Lodge, een geweldige lodge net even buiten het dorp Andasibe. In de sfeervolle lounge bij de openhaard met uitzicht op een meertje genieten we van een heerlijke maaltijd. De kamers zijn gelegen in een tropische tuin tegen de helling gebouwd en bestaan uit sfeervolle bungalows met privé-veranda en prachtig uitzicht op de jungle. Absoluut een aanrader, wel tijdig boeken want deze lodge is snel volgeboekt! Vakona Forest Lodge heeft een eigen privé-reservaat en in de namiddag gaan we in een kano op weg naar eilandje waar vele ringstaartmaki’s leven. Prachtige dieren met hun geweldige lange zwart/wit staarten. Het zijn sociale dieren en ze zijn zeer tam. Een van de ringstaartmaki’s springt in mijn kano en durft het zelfs aan om een banaan uit mijn hand te eten. In het reservaat leven ook verschillende andere lemuren die je van dichtbij kan bekijken en fotograferen. Er springt er ook wel eens op je schouder!
We overnachten in Andasibe lodge. Een van de meest luxe lodges in Andasibe. De kamers zijn zeer ruim met grote badkamer en voorzien van houten vloeren en palisander houten meubels. Er is verwarming (niet standaard) een zitgedeelte en een klein balkon. De lodge heeft een zwembad en centrale dinerruimte met bar en open haard. Een prima alternatief wanneer Vakona Forest Lodge is volgeboekt.
Antsirabe
De rit gaat terug naar Antanarivo met een korte stop in Domaine de Pyreras, een klein opvangcentrum waar je vele soorten kameleons, gekko’s, slangen, kikkers, vlinders van dichtbij kan bekijken. Onder leiding van een gids bezoek je dit park. Vervolgens reis ik verder zuidwaart naar Antsirabe door de prachtige hooglanden. De spectaculaire geërodeerde heuvels, ook wel lavaka genoemd, wanen je in het verre oosten. Na de lunch maken we een stop in Ambatolampy, een stadje dat bekend staat om zijn aluminiumindustrie. We rijden een klein steegje in en komen uit bij een zeer primitieve aluminiumgieterij. We krijgen uitleg over het proces van het maken van aluminium dat volledig handmatig wordt gedaan. Hier ga je terug in de tijd; werkers die op blote voeten, zonder mondkapjes werken met gloeiend hete metalen onder zware omstandigheden. Van het aluminium maken ze potten, pannen en kookgerei maar ook souvenirs zoals baobabbomen van aluminum, schaaltjes en decoratieve maskers. In het centrum van de stad zie je diverse winkeltjes waar ze dit verkopen. In de namiddag komen we aan in Antsirabe. Een mondaine, koloniale en levendige stad met een Europese uitstraling. In de stad rijden overal kleurrijke pousse-pousse rond oftewel riksja’s die soms ook door mensen worden getrokken. Tijdens een stadstour bezoek ik ook enkele workshops waar je uitleg krijgt over het bewerken van zebuhoorn en het maken van kleine miniatuur pousse-pousse etc. Overnachting is in boutique hotel Couleur Café dat een absolute aanrader is. Kleinschalig, rustig gelegen en mooie kamers gesitueerd rondom een tropische aangelegde tuin. Een sfeervol restaurant waar je heerlijk kan eten en vooraf ook een wijntje kan drinken bij de openhaard.
Ranomafana National Park
Na het ontbijt is het een lange rit naar Ranomafana; een van de volgende hoogtepunten van mijn indrukwekkende reis door Madagascar. Hier verblijf ik twee nachten zodat ik een hele dag de tijd heb om een wandeling te maken in Ranomafana. De volgende morgen vroeg op want een wandeling van 6 uur staat op het programma. Gewapend met regenjas, lunchpakket, bergschoenen, drinkfles, hoge sokken vanwege de bloedzuigers en opgeladen camera ga ik ’s morgens vroeg met een gids op pad door het tropische regenwoud. Dit park is een van de drukst bezochte parken van Madagascar dus ik kom veel groepen onderweg tegen. Er zijn speciale gidsen in het park die voorop lopen om de lemuren te traceren en vervolgens aan de gidsen de locaties doorgeven. Al snel zien we de eerste lemuren door de bomen springen en met mijn camera probeer ik ze vast te leggen, maar jeetje wat zijn ze snel. Het is een prachtige tocht door beekjes, langs watervallen, dwars door de jungle en aan het einde door de vallei waar de lokale bevolking woont. Ik heb genoten maar ook afgezien maar het was absoluut de moeite waard. Enthousiast komen we terug bij ons hotel Thermal Hotel waar we genieten van de heerlijke verwarmde kamers en een warme douche. Dit hotel is pas geopend en nog niet helemaal klaar helaas maar is zeker een aanrader voor toekomstige klanten. Het restaurant serveert echt haute cuisine maaltijden. In de middag maak ik een wandeling door het schattige dorpje met kleurrijke huizen, kleine straatjes, marktkraampjes en restaurantjes. Op het voetbalveld is er een wedstrijd gaande en ouders en kinderen komen hier samen. Ik sluit de dag met een culinair diner en een wijntje in het hotel. Ik voel ondertussen een lichte spierpijn opkomen.
Mijn laatste dagen zijn aangebroken. We maken nog een stop Ambositra dat bekend staat om zijn houtsnijwerk. Hier worden de laatste souvenirs aangeschaft. Ik eindig mijn reis weer in Antarivo waar ik op het dakterras van hotel Palisandre onder het genot van een wijntje geniet van de ondergaande zon. Ik heb genoten van een prachtige reis en adviseer iedereen die van avontuur en natuur houdt dit eiland te gaan bezoeken. Neem contact met mij op voor meer informatie of een reisvoorstel.
Esmee de Leau
Africa Feeling