Bel me terug

 

Goed om te weten

Lees hier tips voor jouw bestemming

Goed om te weten voordat u op reis gaat:

Geldzaken

In de volgende landen kunt u euro’s of dollars (niet te grote coupures) omwisselen voor lokale valuta bij aankomst op de luchthaven, bij de bank of in uw hotel: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia, Tanzania, Kenia, Mauritius, Seychellen en Mozambique. In deze landen kunt u ook terecht met US dollars maar het is handig om fooien, souvenirs in lokale valuta te betalen.

Voor deze landen geldt ook dat u alleen kunt pinnen op de luchthavens en in de grotere steden. Let erop dat uw Nederlandse bankpas voorzien is van Maestro/Cirrus ringen en voor vertrek uit Nederland gedeblokkeerd is. Het komt vaak voor dat pinautomaten niet altijd werken dus zorg dat u voldoende cash op voorraad of een creditkaart achter de hand heeft. In lodges, hotels en bij excursiebedrijven worden Visa en Mastercard creditcards normaliter geaccepteerd. Dinersclub en American Express worden over het algemeen niet vaak geaccepteerd. Voor veel landen geldt dat u de lokale valuta niet mag in-en uitgevoerd. U dient dan het geld bij vertrek op de luchthaven terug te wisselen. Let op: benzine kan niet met credit card worden betaald, alleen met contant geld.

Geld omwisselen in Namibië, Madagascar en Zimbabwe

Namibië
In Namibië kunt u ook betalen met Zuid-Afrikaanse randen evenals in Lesotho en Swaziland.

Madagascar
Voor Madagascar kunt u het beste voldoende euro’s meenemen en die ter plaatse op de luchthaven omwisselen in lokale valuta. In Madagascar zijn bijna geen pinautomaten en wordt de Nederlandse bankpas niet geaccepteerd. U dient dus vooraf voldoende contant geld mee te nemen. Alleen visacard wordt soms (niet altijd) geaccepteerd in de grotere hotels en bij pinautomaten.

Zimbabwe
Voor Zimbabwe geldt dat u het beste US dollars (in kleine coupures niet ouder dan 2009) kunt meenemen, voor kleine bedragen en fooien kunt u ook met euro’s terecht. Aangezien de pinautomaten hier niet altijd over voldoende voorraad beschikken, adviseren wij u voldoende US dollars vanuit Nederland mee te nemen.

Bagage binnenlandse vluchten en bagage voor groepsreizen/privé safari’s:

Voor binnenlandse vluchten in Tanzania, Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia geldt dat uw maximaal 15kg bagage mag meenemen en alleen zachte tassen (geen harde koffers of trolleys). Ook bij groepsreizen geldt vaak een maximum van 15kg aan bagage en alleen tassen.

De bagageruimte in de voertuigen voor safarilanden zoals Kenia, Tanzania en Botswana is beperkt; om overbelasting te voorkomen is het maximaal toegestane gewicht van de bagage 15 kg per persoon.

Grensdocumenten:

Voor alle landen (m.u.v. Zuid-Afrika) die Africa Feeling aanbiedt geldt het volgende: een geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is en met 2/3 onbeschreven pagina’s. Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 1 maand geldig dient te zijn behalve wanneer u Swaziland en Lesotho bezoekt, hiervoor geldt minimaal 6 maanden geldigheid na terugkomst in Nederland. 

Visum noodzakelijk:

Voor de volgende landen is een visum verplicht: Tanzania, Kenia, Zimbabwe, Zambia, Madagascar en Mozambique. Voor meer informatie en actuele prijzen betreffende de visa verwijzen we u naar www.visumdienst.nl.

Kenia, Tanzania en Madagascar:

Voor Kenia, Tanzania en Madagascar bestaat de mogelijk om vooraf een e-visa te regelen (meer informatie hierover ontvangt u bij boeking). Wanneer u langer dan 90 dagen verblijft in Zuid-Afrika heeft u wel een visum nodig.

Zimbabwe, Zambia en Mozambique:

Voor Zimbabwe en Mozambique geldt dat u ter plaatse een visum kunt regelen bij aankomst op de luchthaven of bij de grenspost. Mocht u tijdens uw reis zowel Zambia als Zimbabwe aandoen, dan kunt u ook een Uni-Visa ter plaatse kopen voor US$ 50 per persoon.

Geboorteakte bij kinderen onder de 18 jaar voor
Botswana en Namibië:

Reist men met kinderen jonger dan 18 jaar naar Botswana of Namibië dan dient men een officiële Engelstalige geboorteakte mee te nemen waarop de namen van beide ouders staan vermeld. Indien slechts 1 ouder of verzorgende meereist, dient een zogenaamd Parrental Consent Affidavit (goedkeuringsdocument) ingevuld te worden. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. 

Inentingen en malaria:

Malaria:

In de volgende landen komt malaria voor: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Kenia, Tanzania, Madagascar en Mozambique. U dient uw huisarts of GGD te raadplegen over eventuele malariaprofylaxe.
Voor Mauritius en Seychellen is malariaprofylaxe niet nodig.  

Inentingen:

In principe zijn er voor bezoekers uit Nederland geen vaccinaties verplicht bij een verblijf in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Mauritius, Zambia en Zimbabwe Voor de meeste landen worden echter o.a. DTP en Hepatitis A,B sterk aanbevolen. Voor een aantal landen geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is zoals Madagascar en de Seychellen (Seychellen alleen wanneer u vanuit Kenia doorvliegt) en Kenia.
Voor Mozambique en Madagascar heeft u een choleraverklaring nodig.

Wij adviseren u om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis omdat in veel landen u verplicht bent om dit boekje bij aankomst op de luchthaven te laten zien. Het is raadzaam om uw huisarts of de GGD te raadplegen over de actuele informatie betreffebde malariaprofylaxe en vaccinaties. Africa Feeling mag geen medisch advies hierover uitbrengen. 

Fooien:

Tanzania, Kenia en Botswana:

Het is gebruikelijk tijdens een safari uw gids/chauffeur aan het einde van de safari een fooi te geven. Als richtlijn kunt u circa 25-30 dollar per dag aanhouden.

Voor al onze bestemmingen geldt: 

In de meeste restaurants en hotels wordt geen bedieningsgeld gerekend en is het gebruikelijk zo’n 10 tot 15% van het te betalen bedrag als fooi te geven, afhankelijk van uw tevredenheid uiteraard. In uw hotel of lodge wordt vaak de bagage voor u naar uw kamer gebracht. Het is gebruikelijk om de medewerker ongeveer USD 1,00 te geven. Uiteraard is de fooi volledig afhankelijk van de geboden service.

Wij helpen u graag verder

We helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis naar dit bijzondere continent. Africa Feeling berekent geen reserveringskosten!

Vraag een offerte aan
Contact opnemen